Recensie in Dagblad van het Noorden

23 januari 2012

door Joep van Ruiten

Is het een cd? Is het een boek? Zijn het liedjes, of gedichten op muziek? Nadat de Utrechtse geluidskunstenaar Louis Gauthier eerder Gerrit Komrij op spijkers liet dansen, is hij nu in zee gegaan met J.A. Deelder. Deelder leverde zijn gedichten en stem, Gauthier liet er zijn machines en apparaten op los. Resultaat: een audio-visueel avontuur met beats, samples, synths en (sound)collages.

Dertien overrompelende momenten telt Totaal Loss, de hidden track Was jij er al toen Willem doodbleef? meegeteld. Tezamen geven ze een mooi beeld van een poëtica waarin kwestbaarheid, bravoure en grimmigheid elkaar aflossen. Maar het knappe zit vooral in de gedurfde muzikale vertaling waarmee de poëzie, de dichter én de luisteraar een dienst wordt bewezen. Volgende project: Arnon Grunberg.

Recensie op De Contrabas

20 januari 2012

door Chrétien Breukers

Louis Gauthier maakte samen met Jules Deelder de cd (met tekstboek) Totaal Loss. Het is het tweede project van Gauthier, in 2009 verscheen Dansen op spijkers, een samenwerkingsverband met Gerrit Komrij.

Deelder is, nou ja, Deelder. Iemand die al bijna vijftig jaar met verve een rol speelt: die van dichter. Jammer genoeg heeft dat de aandacht soms wat weggetrokken van de dichter Deelder, die beter is dan zijn imago als bekende Nederlander zou doen denken.

Deze uitgave zet, ondanks of juist dankzij de muziek de poëzie van Deelder centraal. Misschien is het in dit verband goed om deze voorpublicatie te beluisteren. Een recensent van Oor zou hierover zeggen "dat tegen een muur van geluid de specifieke stemkwaliteiten die de dichter al jaren kenmerken beter uitkomen" of iets dergelijks.

Wat ik daarmee wil zeggen: Deelder doet het goed bij muziek. In elk geval: bij deze muziek.

Matthijs van Nieuwkerk zou, volgens de website, gezegd hebben: "Met deze unieke uitgave is klassieke poëzie weer toegankelijk geworden voor nieuwe generaties."

Dat ik nogal barok gezegd, maar toch heeft hij over dat "klassieke poëzie" wel gelijk: als je in het bijgevoegde tekstboek de teksten 'Spartageest', 'Rotown magic' ("Rotterdam is niet te filmen"), 'Voor Ari', 'Gedicht tijdens het wachten', 'Vader op zoon', 'Als ik de waterpijp hoor borr'len' en 'Sturm und Drang' leest (en dat zijn zo ongeveer álle tekststen die het boek bevat), dan besef je: Deelder verdient zo langzamerhand een prijs. Een oeuvreprijs.

Moge Totaal Loss weer een stap zijn op weg naar die erkenning.

Recensie in de Volkskrant

14 januari 2012
'Deelder totaal loss'

door Erik van den Berg

Dat was mooi: Gerrit Komrij die op sardonische neuzeltoon zijn gedichten voorleest, ondersteund door een geestig-geraffineerd geluidsdecor. De componist Louis Gauthier was er verantwoordelijk voor, in het door hem ook visueel vormgegeven cd-boek Dansen op spijkers (2009).
Die geslaagde productie krijgt nu een vervolg met Totaal Loss, waarin Gauthier (1981) zijn krachten meet met Jules Deelder (1944). Met het spektakel dat de cover in het vooruitzicht stelt (een frontale crash) valt het mee. Deelder leest zijn poëzie vaker in een muzikale setting (zie zijn optreden met het New Cool Collective), en dat maakt de combinatie met Gauthiers soundtracks bij voorbaat iets minder verrassend.
Evengoed begint Totaal Loss sterk, met het gejuich van een opgezweepte menigte, waarna Deelder met een vooroorlogs blikkerig geluid zijn gedicht Spartageest declameert ('nooit de Sparta-marsch beschamen/ aan geen enkel voetbalfront'). Eenvoudig en effectief, net als het afsluitende Sturm und Drang, waarin karige zinnen ('rook stijgt als lood in de windstilte op') drijven op spaarzame keyboardklanken en gerommel achter de horizon.
Tussen die uitersten varieert de componist op nog tien Deelder-teksten, waarbij in Goddank en The Man With The Weird Beard ook de saxofonisten Hans Dulfer en Benjamin Herman een bijdrage leveren.
Totaal Loss is het interessantst als de componist de dichter in een onverwacht licht zet. Dat lukt goed in Als ik de waterpijp hoor borr'len, een stoned manifest uit Deelders debuut Gloria Satoria (1969). Gauthier voorziet de tekst van een geinige stuiterbeat, ver van het staccato dat je van de nachtburgemeester verwacht.

Winfried draait door in het teken van Totaal Loss

6 december 2011

met Winfried Baijens

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Bespreking op Torpedo Magazine

3 december 2011
'De Zwarte Doos | #003 '

door Sven Schlijper

Interview op NU.nl

23 november 2011
'Jules Deelder niet alleen voor elite'

door Harm Groustra

Notificatie in NRC Handelsblad

11 november 2011

Recensie in Meander Magazine

'In volle harmonie'

door Joop Leibbrand

Interview met Louis Gauthier en Jules Deelder in Het Parool

'Gedichten kleuren met muziek.'
Componist en grafisch ontwerper Louis Gauthier maakt album van gedichten Jules Deelder

door Dieuwertje Mertens

Interview met Louis Gauthier en Jules Deelder in NRC-Next

'Poëzie en 'literatureluur' op muziek.'
Deelder en Gauthier maken cd

door Bram van Dijk


Foto 1

Foto 2

Foto 3

Promofolder

Bovenstaande publiciteitsfoto's zijn vrij over te nemen, mits de fotograaf wordt vermeld:

Foto 1,3 : Bram Oostveen | Foto 2 : Anne Megens